torsdag 4 september 2014

Vilken rödbetsjuice är bäst?



Rödbetsjuice kan göra underverk sägs det. Nitrat som finns i rödbetor kan minska den mängd syre som krävs vid träning och tävling. Nitrat kan också verka blodtryckssänkande, enligt flera studier (Runner’s World september 2014, sid 40).

Men forskningsrönen känns inte säkra, framförallt när det gäller nitrat i tablettform. Pressad juice verkar både godare och trevligare.

Vilken juice ska man välja?

Här är tre sorter som finns att köpa i handeln:


Biotta. Färskpressad, ekologisk, mjölksyrad. Producerad i Schweiz (Biotta, Tägelwilen). Finns i hälsokostbutiker. Pris 49 kr, 50 cl (Örtagubben, Odengatan 37, Stockholm).



Beet it. Ekologisk juice på rödbetor (90 procent) och äpple (10 procent). Producerad i England (James White Drinks, Sufolk). Pris 39,90 kr, 1 liter (Ica Baronen, Odengatan 40, Stockholm).




Kung Markatta. Färskpressad, ekologisk, mjölksyrad. 99 procent rödbetor, 1 procent acerola som är en C-vitaminrik tropisk frukt. Producerad i Tyskland. Pris: 37,90, 75 cl (Ica Baronen, Odengatan 40, Stockholm).

Vilken är godast?  Det är en smaksak, och det är ju vissa prisskillnader. Biotta har en ren och fin rödbetssmak. Beet it är friskare, äpplena lättar upp lite. Kung Markatta är mild och god. Alla tre smakar fint.

Nitrathalten går inte att jämföra. Det måsta man vara kemist för att begripa. Den enda av de här tre som har något om nitrat angivet på förpackningen är Beet it, som innehåller 0,1 gram "dietary nitrate" per 100 ml. Här behövs djupare studier.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar